Persbericht  Amsterdam, 21 november 2015

Filmpremière: Astrid H. Roemer De wereld heeft gezicht verloren
“Met Suriname ben ik getrouwd
Nederland is mijn minnaar
met Afrika heb ik een homofiele relatie
en met elk ander land ben
ik geneigd slippertjes te maken”
Astrid H. Roemer

Een film van regisseur Cindy Kerseborn

Maandag 7 december in het OBA-Theater te Amsterdam 20.00 uur

Laatste nieuws:
Verwacht op de première: Astrid Roemer in persoon.

Na eerdere vertoningen van twee documentaires over Edgar Cairo en Frank Martinus Arion uit het drieluik van Cindy Kerseborn over Nederlandse schrijvers uit de West, nu het sluitstuk: de documentaire over de Surinaams-Nederlandse auteur Astrid H. Roemer (Paramaribo 1947): De wereld heeft gezicht verloren.

Astrid H. Roemer is een van de grote zwarte feministische vrouwen in Nederland. In de jaren ’70 kwam ze hier naartoe vanuit Suriname. Haar boeken, dichtbundels en toneelstukken kaartten schurende onderwerpen aan, zoals seksisme, discriminatie, racisme en homoseksualiteit. Geen enkele zwarte schrijver uit de kolonieën heeft dit in Nederland zo scherp neergezet in literatuur. Roemer denkt niet in hokjes; de wereld is van ons allemaal. Haar thema’s zijn nu actueler dan ooit.

Centraal in deze film staat het leven en werk van Astrid H. Roemer, maatschappelijk zeer geëngageerd, leefde zij toch gedurende vijftien jaar in volstrekte verborgenheid en anonimiteit. Voor het eerst treedt zij nu weer in de openbaarheid. Het gaat in deze documentaire over de betekenis van het schrijversvak voor haar en de visie van anderen daarop en over het taboe op de ‘decembermoorden’ op 8 december 1982 in Suriname. Roemer beschreef een fictief westers tribunaal: alle grenzen dicht en de volkeren gaan met elkaar in conclaaf over de schuldvraag. In de documentaire wordt dit omgedraaid: Vier vrouwen – zwart en wit – discussiëren over deze schuldvraag in Rechtbank Den Haag.

Vijftien jaren lang trok Roemer rond met kat, laptop en rugzak. Niemand wist meer waar ze was. De film verhaalt van een fascinerende zoektocht naar een van de meest markante Caraïbisch Nederlandse schrijvers, die al die jaren bleek te werken aan het tweede deel van haar autobiografie, aan een libretto en een nieuwe roman.

De première begint om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) en vindt plaats in het Theater van ’t Woord van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam. Telefoon: 020 523 0900.

Entree: Normaal €10, met OBA pas €5; met Stadspas €5; Studenten €5; wie zeker wil zijn van een plaats doet er goed aan tevoren te reserveren: http://oba.nl/activiteit.roemer.html

Voor meer informatie over deze documentaire en de manifestatie Hommage aan Astrid H. Roemer kunt U contact opnemen met: Chantal Tjin, projectcoördinator (06 252 57 825) of Cindy Kerseborn, regisseur en initiatiefneemster (06 55376529).

De film Astrid H. Roemer De wereld heeft gezicht verloren en de manifestatie Hommage aan Astrid H. Roemer kwamen tot stand mede dankzij de financiële steun en medewerking van:
Amsterdams Fonds voor de Kunst, CBK Amsterdam, De Groene Amsterdammer, De Gids-Literair Tijdschrift, Gemeente Den Haag, Lirafonds, Mondriaanfonds, Letterenfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Stadsdeel Oost Gemeente Amsterdam, Stichting Democratie en Media en het VSB Fonds.
Met dank aan: Theater van ’t Woord 0BA- Amsterdam, Rechtbank Den Haag, Het Compagnietheater, Werkgroep Caraïbische Letteren en het Karmelieten Klooster Gent.
Speciale dank aan: schrijver Astrid H. Roemer.

Zie ook:
http://oba.nl/activiteit.roemer.html
https://www.facebook.com/hommageastridhroemer

E-mail: info@cimakefoundation.eu

 

Geluid Nils de Sitter
Montage Ot Louw
Camera Ricky Cramer
Scenario en regie Cindy Kerseborn
Geluidsmixage Tom Nestelaar
Post Productions Editpoint
Coördinator Chantal Tjin
Line producer Cindy Kerseborn
Producent Stichting Cimaké Foundation
Locaties Belgie | Isle of Skye- Schotland | Suriname   | Nederland
Première 07 december 2015 in het OBA- Theater Amsterdam
Tijd 20.00 uur
Adres Oosterdokskade 143. 1011 DL AMSTERDAM   Telefoon: +31 (0)205230900
Reserveringen website: OBA -Theater

Deze documentaire is mede mogelijk gemaakt door steun van:

Gemeente Amsterdam (Stadsdeel Oost), Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Den Haag, Afdeling Culturele Projecten, Mondriaan Fonds, Nederlands Letterenfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Democratie en Media, Stichting Lira Fonds en VSB fonds.

Met dank aan: Caraïbische letteren, De Groene Amsterdammer, de Gids – Literair Tijdschrift, OBA-Theater (Marijke Troelstra), Het Compagnietheater, Het Karmelieten Klooster Gent.

Speciale dank aan:  schrijver Astrid H. Roemer