***********************************************************************************************************

Herdruk

Astrid H. Roemer (Paramaribo, 1947) brak in 1982 in Nederland door met Over de gekte van een vrouw, een experimentele roman over de complexiteit van de vrouwelijke identiteit. Met dit boek zorgde Roemer voor een compleet eigen geluid in de Nederlands-Caribische literatuur en veroverde daarmee een Europees lezerspubliek. Door de positie van het hoofdpersonage, dat ten onder gaat aan masculien-maatschappelijk normbesef, werd dit boek daarnaast een grote hit in de feministische wereld. Er werden ruim 40.000 exemplaren van verkocht. De achttienjarige Noenka wordt, wanneer zij als lerares het nest verlaat, in een samenleving gezogen die vibreert van identiteiten, botsende levensovertuigingen, agressie en persoonlijke belangen. Na negen dagen scheidt zij van haar gewelddadige man Louis en begint ze verhoudingen die haar niet bieden wat ze zoekt. Er wordt over haar geroddeld tot zij niet veilig meer is. Haar ouderlijk huis valt langzaam uiteen door de kanker die haar moeder velt, waardoor zij moet terugkeren naar haar geboortedorp. Per toeval vindt zij een uitweg die haar levensgeluk schenkt.Over de gekte van een vrouw is een belangrijke roman over het vrouw-zijn in de jaren tachtig, waarin de koloniale geschiedenis van Suriname voelbaar wordt.

Astrid H. Roemer (Paramaribo, 1947) brak in Nederland door met Over de gekte van een vrouw, een experimentele roman over de complexiteit van het vrouw-zijn. In de jaren negentig schreef zij drie dekolonisatieromans die zijzelf haar ‘drieling’ noemde: Gewaagd leven (1996), Lijken op liefde (1997) en Was getekend (1999), nu gebundeld als Onmogelijk moederland. Roemer werd in zowel Suriname als Nederland geprezen om haar lef en eigenzinnigheid in het inmiddels uitgebreide oeuvre van poëzie, proza en theaterteksten.

Astrid Roemer en de vrouwelijke stem in de Caraïbische literatuur

Openbaar college over Caraïbische schrijfsters Met Karin Amatmoekrim, Cindy Kerseborn en Anja Meulenbelt Onlangs werd bekend dat de P.C. Hooftprijs voor 2016 zal worden uitgereikt aan Astrid Roemer. Dat nieuws betekende een adrenalinestoot voor mensen die de Caraïbische (schrijf)cultuur een warm hart toedragen, maar het leidde ook tot enkele kritische geluiden in de pers. Met een openbaar college in academisch-cultureel centrum Spui25 over het vrouwelijk schrijven in het Nederlands-Caraïbisch gebied opent prof. Michiel van Kempen zijn nieuwe reeks colleges van het academisch jaar 2015-2016, die dit jaar wordt gegeven in samenwerking met prof. Yra van Dijk van de Universiteit Leiden. Waar en wanneer Locatie: Academisch-cultureel centrum Spui25, Spui 25-27, 1012 XM Amsterdam (tegenover de Athenaeum Boekhandel) Datum en tijd: vrijdag 5 februari, 17.00 uur. Aanmelden klik hier Toegang is gratis. Toelating in volgorde van aanmelding. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | Tel. 020 525 8142.

Uitgeverij de Knipscheer: Surinaams boekenfeest op 25 oktober 2015 in Theater van ’t Woord (OBA)

THEO PARA: Nationale verzoening – DWTonline.com

6de Caraïbische Letterendag: Of je leven ervan hangt  Life writing performance /talkshow 12 Woordkunstenaars over 40 jaar Suriname en de relatie Nederland-Suriname