Edgar Cairo in Suriname
Woensdag 16 november 2010 is de elfde sterfdag van Edgar Cairo en dan is het precies een jaar geleden dat de bioscoopversie (73’09”) in Amsterdam in première ging. In het voorjaar van 2011 is de televisieversie (53’40”) uitgezonden door de Publieke Omroep [NTR] in Het Uur van de wolf. Nu is het de ‘beurt’ aan Suriname om dit landskind uit de vergetelheid te halen en door zowel de documentaire te vertonen, als zijn oeuvre opnieuw onder de aandacht te brengen.

Opening Cairo-week

1. de Ware Tijd Literair:
Zaterdag 12 november 2011: Cairo-pagina de Ware Tijd.

2. Kulturu-avond Edgar Cairo
Zaterdag 12 november 2011 Para, Verenging Plantage Vierkinderen

3. Plantage Vierkinderen:
Woensdag 16 november 2011:
10.00u Onthulling schoolnaambord Edgar Cairo
17.00u Onthulling straatnaambord Edgar Cairo met voordrachten, toespraken door notabelen.
18.30u Opening Cairo avond
Premièrevertoning van de documentaire (lange versie 73’09”) Edgar Cairo: ‘Ik ga dood om jullie hoofd’ in het district Para te Vierkinderen met toespraken door notabelen.

4. Paramaribo: Tori Oso
Donderdag 17 november 2011: Literaire avond Jesi!! Jes’ mi no?! [Oor, luister naar de stem] over het schrijverschap van Edgar Cairo in samenwerking met Schrijversgroep ‘77 te Paramaribo: voordrachten, beeld en geluidsfragment Edgar Cairo, Optreden NAKS-Groep, PowerPoint Edgar Cairo, gesprekken/debat met schrijvers en dichters.

5. Lelydorp:
Vrijdagmiddag 18 november 2011: Presentatie van het educatief project: Edgar Cairo [1948-2000] Landskind van Sranan, (DVD ) Kunstboek Edgar Cairo: De schrijver als schilder, Lesbrief en Docentenhandleiding. Hilde Neus en docenten uit Nickerie stellen het Educatief Project samen met medewerking van Cindy Kerseborn.

6. Moengo: CAMM [Contemporary Art Museum Moengo]
Zaterdagavond 19 november: Vertoning van de documentaire Edgar Cairo: ‘Ik ga dood om jullie hoofd’ i.s.m. CAMM & Marcel Pinas, kunstenaar;
Q & A met de maker van de film. Aanbieding kunstboek en de DVD. Voordracht en optreden muziekgroep Moengo.

7. Nickerie: onder voorbehoud
Maandag 21 november 2001: Vertoning van de documentaire Edgar Cairo: ‘Ik ga dood om jullie hoofd’ in Nickerie in samenwerking met mw. Siegmien Staphorst voorzitter NAKS; Q & A met de maker van de film. Aanbieding kunstboek met Dvd en een cultureel optreden.

8. Paramaribo: The Back Lot Theater
Woensdag 23 november 2011: bioscoopvertoning van de documentaire: Edgar Cairo: ‘Ik ga dood om jullie hoofd’ (lange versie 73’09”) in Paramaribo in het The Back Lot.

Fotoreportage rond filmopname