Hommage aan Frank Martinus Arion

De manifestatie Hommage aan Frank Martinus Arion bestond uit zes onderdelen, onderling verbonden door de hoofdpersoon Frank Martinus Arion. De thematiek is ontleend aan zijn roman Dubbelspel, waarin het dominospel door Antillianen met uitzonderlijke passie wordt gespeeld en ook door Antillianen in Nederland.

Foto: Literair Nederland

De diverse activiteiten:

1. Een dominotoernooi tussen Antillianen, met als hoofdprijs een Frank Martinus Arion wisseltrofee, te vervaardigen door de Nederlands-Curaçaose beeldend kunstenaar Nelson Carrilho die ook bronzen penningen maakt voor de 1e, 2e en 3e prijs.

2. Een debat met acht Antilliaanse mannen over het van oudsher bestaande machismo dat zozeer bepalend is voor de verhouding tussen mannen en vrouwen op de Antillen, maar in Nederland onder Antillianen aan het veranderen is. In dit debat haat het nu eens niet over de Antillianen zonder dat zij daarbij aanwezig zijn maar spreken Antillianen zelf over dit onderwerp, in eerste instantie in eigen kring; het gefilmd verslag hiervan bereikt ook een breed Nederlands publiek.

3. Een literaire avond gewijd aan het vrouwbeeld in het oeuvre van Frank Martinus Arion, waarin vooral de ‘moedige vrouw’ levendig getekend worden. Gedichten en essays van Arion worden voorgedragen en er wordt de traditionele ‘Tambú’-muziek ten gehore gebracht door een band van Antilliaanse studenten in Nederland.

4. Een tentoonstelling bij het Centrum Beeldende Kunst Amsterdam en Centrum Beeldende Kunst Zuidoost van kunstwerken van drie Antilliaanse en drie ‘inlandse’ Nederlandse kunstenaars, die speciaal voor deze gelegenheid wordt gevraagd zich te laten inspireren door Arions roman Dubbelspel-Domino; een zestal Antilliaanse en Nederlandse dichters wordt uitgenodigd om een bijpassend gedicht te maken; die teksten worden als plakkaten op de tentoonstelling opgehangen.

5. De schilderijen en de gedichten worden gereproduceerd in een speciale uitgave, een kunstboek waarin ook een drietal essays worden opgenomen over het werk van Arion in het spanningsveld van de Antilliaanse en de Nederlandse cultuur (Zijn ‘dubbelspel’).

6. Dubbel zes!: Een documentaire van 60 minuten over de schrijver Frank Martinus Arion met beeldmateriaal ontleend aan de voorafgaande evenementen: Frank Martinus Arion: Yu di Kòrsou (Landskind van Curaçao)